Hvor går regnskapsbransjen ? Er yrke som regnskapsfører attraktivt nok ?
Stadig teknologisk utvikling , bruk av skyløsninger og robotene som styrer rutinepregede arbeidsoppgaver gjorte at mange spådd mørk fremtid for rekke ulike yrker .
Regnskap var en av dem . En bransje hvor det skjedde enorm utvikling som førte at flere arbeidsoppgaver var effektivisert ved bruk av programmer og applikasjoner . Det hadde som resultat at få ansatte klarte å behandle store mengde av transaksjoner ved bruk riktig system og verktøy .
Mange regnskapsførere følte seg ikke «trygge» sikkert og tenkte at de vil blir erstattet av robotene en dag og før de rekker pensjons tilværelse.
Men ,ser man på de største aktører i bransjen og hva de satser på da er ingen tvil at det er fortsatt penger som kan hentes fra regnskapsbransje. Og så lenge profitt genereres det er ikke grunn for bekymring for yrkesutøvere . Og ikke bare det , nå oppfordres nyutdannede mennesker å satse fult på regnskap som yrke.
Det er par interessante trender som markeres i siste årene :
Stadig flere banker satser på regnskap gjennom oppkjøp av regnskaps selskaper . Eksempel er Sparebank1 hvor flere regionale SpareBank1 banker har ambisiøs vekststrategi for sin regnskapsvirksomhet. De var mer aggressive på oppkjøps fronten enn de største regnskapsselskaper som Visma , Accountor .
SpareBank1 Regnskapshuset AS hadde inntekt på ca.500 mill i 2014 . Til tross for store oppkjøp hevder de at 30 % av veksten er organisk takket satsing på utbredelse av eksisterende produkter og tjenester . De stopper ikke her . Målet er at inntekter passerer 1 milliard innen 2018
En annen like interessant trend er at store aktører innen revisjon og rådgivning satser tungt på regnskap. Regnskapsbransje omsetter årlig 10 – 12 milliarder i Norge og det er fortsatt veldig fragmentert bransjer som består av mange små regnskapsbyråer . Nesten alle store revisorselskaper har opprettet egne avdelinger eller datterselskaper som driver med regnskap . De prøver å posisjonere seg riktig ettersom stor potensial for oppkjøp er fortsatt til stede samt at det forventes enda større teknologiske og kompetansemessige forandringer i bransjen som vil øke mulighet for organisk vekst. Eksempel er BDO som vokst ca. 70 prosent innen regnskapstjenester i siste årene . De begynte å levere regnskapstjenester for 5 år siden og nå er regnskap inntar betydelig del av total omsetning i dette rådgivnings selskap. Løsning er outsourcing deler av virksomhet samt satsing på webbaserte systemer og innscaning av fakturaer .
Trend går i retning at stadig flere bruker e-fakturaer samt at selve innscanning av papir fakturaer og bokføring blir totalt automatisert . Det gir mulighet til små og mellomstore bedrifter at de får elektronisk fakturaflyten og kjapt tilbakemelding om sin økonomisk stilling noe som var tidligere reservert kun for store kompanier og alt dette uten at det nødvendigvis koster mye penger .
Regnskapsbyråer som kommer på slik teknologisk nivå blant de første vil innfri egne kapasiteter for produkter og tjenester innenfor rådgivning slik at konkurranse mellom regnskapsselskaper skal foregå i dette segmentet . Dette kommer å gi mest nyte til selve kunder og uten tvil en fortrinn til de som velger slike regnskapsbyråer som sine partnere.